Intretinerea produselor din lana

 

 

Câte dintre noi nu am avut probleme cu hainele din lână 100% care se deformează sau se îngustează încă de la prima spălare!?

Maşinile de spălat au deja, de ceva vreme, programe presetate de spălare automată a produselor din lână. Oricum, în cazul hainelor ceva mai pretenţioase nu recomandăm folosirea maşinii. Centrifugarea transformă firul de lână în împâslitură (ceea ce nu este rău deloc, fiind o proprietate a acestui tip de fir care chiar se foloseşte destul de des pentru a da un alt aspect hainelor, dar procedeul de obţinere este unul special ce trebuie respectat întocmai pentru a obţine cele mai bune rezultate).

Pentru a evita îngustarea, spălarea de mână este o primă soluţie, dar nu este singurul pas care trebuie urmat. Atât spălarea, cât şi clătirea trebuie să se facă folosind apă la temperatura de 30°, iar stoarcerea trebuie făcută cu foarte mare grijă, doar prin presare, fără a răsuci piesa de îmbrăcăminte.

Un ultim pas, mai puţin cunoscut, este acela al remodelării şi uscării. După spălare puteţi întinde piesa din lână pe orice direcţie (foarte uşor, pentru a nu rupe firul), astfel încât să corectaţi, de exemplu, tendinţe minore de îngustare sau răsucire. Şoşonii îi puteţi chiar încălţa imediat pentru a-i forma exact pe piciorul dumneavoastră. Apoi, hainele din lână se recomandă a se usca într-o poziţie orizontală deoarece apa care se scurge din tricot în timpul uscării îngreunează foarte mult partea de jos a tricotajului, conducând la deformare.

Eventual, după uscare, puteţi şi călca hainele din lână pentru a le fixa forma.

Iata aici o comparatie – sus: fara calcare / jos: dupa calcare

 

01 capa lana fara calcare 02 capa lana dupa calcare

Este adevărat că lână se întreţine mai greu, dar când ne gândim cât de uşoară, pufoasă şi călduroasă este, merită efortul!

În galeria de produse de pe site puteţi vizualiza câteva tricotaje realizate dintr-o lână 100% de calitate superioară.